Komet Club Rouleur

Komet Club Rouleur

Mer gamla nyheter!

MedlemmarPosted by Peter Boman Mon, February 21, 2011 17:26:54

Starter i stormhatt! En start vid tävlingar 1900 - Ur Göteborgs Idrottsförbund - Minnesbok 1925


Senaste rapporten från arkiven lämnade oss lite hängande. Varför försvann velodromen vid Gamla Ullevi? Och vad försegick egentligen där? Som tur är så finns det en del ytterligare svar att finna om man nagelfar de dokument som finns att tillgå. Förutom den tidigare refererade "Göteborgs Velociped-Klubbs Hanbok (1900)" finns också "Göteborgs Idrottsförbund - Minnesskrift (1925)" i stadsarkivets gömmor. Det är dags att räta ut några frågetecken.


Old school mosh pit. Livligt publikintresse vid velocipedtävlingar 1897 - Ur Göteborgs Idrottsförbund - Minnesbok 1925


Om vi börjar med den sista frågan först: Under glansperioden 1896-1904 var aktiviteten på velodromen febril. Ett antal större tävlingar med internationell status hölls under vår och höst och under sommaren var det "point-tävlingar" (Jämför med dagens Omnium serier) varje vecka. I "Göteborgs Velociped-Klubbs Hanbok (1900)" beskrivs mängder av tävlingar och vandringspriser. Kolla här:

Kavalkad över goa cykelhjältar. Innehavare av klubbens Vandringspriser 1900 - Ur Göteborgs Velociped-Klubbs - Handbok 1900.

Cykelsport verkar ha varit en stror grej i göteborg: "Säsongens höjdpnkt var internationella tvådagarstävlingarna i september, vilken mången gång väckte kolossalt intresse. Härtill bidrog understundom att man vid dessa tvådagars fester förlade lördagens tävlingar till kvällen. Då hade man hela idrottsplatsen illuminerad med kulörta lyktor, som omväxling med de allvarliga tävlingarna hande man åtskilliga skämt och karnevalstricks inlagda ,med kostymerade velocipedryttare o.dyl. varigenom dessa tävlingar mången gång artade sig till verkligafolkfester" - [Göteborgs Idrottsförbund - Minnesbok 1925, s 35].

Och det var inte bara intresset för tävlingar som var på topp. En hel del mer sociala verksamheter i och omkring idrottsplatsen finns beskrivna i skrifterna.

Torsdagsrunda (?) - Ur Göteborgs Idrottsförbund - Minnesbok 1925

1904 har körbanan på velodromen förfallit samtidigt som intresset svalnar för cykel som publiksport i Göteborg. Vad som är orsak och verkan här är otydligt. Redan 1904 bestämmer man sig för att renovera banan och påbörjar också arbetet. Men klubben klarar inte av att dra in de medel som krävs varför arbetet avstannar. (Tittar man på siffrorna i 1897-1900 års kassaberättelse så ser man att utgifter och inkomster redan från starten inte rikrigt går ihop. Idrottsplatsen lånar pengar från GVKs klubbkassa för att få siffrorna svarta). Under några år är banan inte körbar och "kappryttarna" tvingas träna i slottskogen. Detta till trots tar klubben hem ett flerta svenska mästerskaps titlar under denna period. 1907 lyckas GVKs starke man, Tor Törnsten, säkra finansieringen av renoveringen. Banan omdanas helt: Beläggningen är cement och de tidigare 15 gradiga kurvorna får hela 40 graders lutning. 1909 är man igång med internationella tävlingar igen.


40 graders lutning i kurvorna! - Ur Göteborgs Idrottsförbund - Minnesbok 1925

Men sporten har i renoverings-glappet tappat mycket av publikitresset till förmån för fotboll, som är på stark frammarsch. Under perioden har också GVK fungerat som "moder-organisation" för det nystartade Göteborgs Idrottsförbund. I bildandet av denna tvär-idrottsliga organisation agerade GVK och idrottsplatsen modell. Flera av de framträdande personerna i GVK blev centralfigurer i GIF. Kanske tappade man därför fokuset på velodromen och cykelsport. 1916 var tiden definitivt ute och idrottsplatsen med velodromen revs helt till förmån för Ullevi - en renodlad fotbollsarena.

Om nån vill kika närmre på källmaterialet så har jag lagt upp det som PDF här:

https://docs.google.com/leaf?id=0BxZ34ehypKToYjVlNTA3ZjctY2EwZS00NjQ0LThkZjAtOTVhNmZiYTNlMmVi&hl=sv

(Materialet är lite konstigt uppsplittat. Det beror på att på statsarkivet kan man bara få material uppkopierat av personalen, varför jag skippat vissa partier som innehöll fotbollsresultat, klubbmatrikel och dylikt. Det gäller att plocka ut det gottaste när vaje kopia kostar 2kr :) )  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Hedström Sat, February 26, 2011 18:56:17

Mycket fint Peter!

Posted by Roulerik Mon, February 21, 2011 17:42:36

Härligt Peter. Myser när jag tänker på hur bra de hade det förr i tiden. Tänk att en liten förening med eldsjälar lyckades fixa ihop pengar till en betongvelodrom med 40 graders lutning. Hehe, inspirerande, det luktar KCR. Någon som känner nån Johansson eller Allbäck att sticka till lite "extragött" Hur mycket skulle en utomhusbana kosta?